Egen musik

Sofie Björck och Shamisenmästaren Kevin Kmetz  träffades som elever på Musicians institute i Hollywood. Här är de återförenade i en japansk trädgård i Berlin 2016 och jammar på hennes låt ”Twilight over Stockholm”.

Sofie Björck om den egna musiken:

”Projektet med mina egna komponerade sånger var på en gång ett personligt statement,  och en slags revolt eller opposition mot tidsandan och den populärkultur som omgav mig. Målet var helt och hållet konstnärligt, eller terapeutiskt och med det målet reste jag till Hollywood för att med gitarren i hand infiltrera den moderna popkulturens symboliska mecka. Själva resan och vistelsen där ledde i sig till ytterligare upplevelser som blev föremål för ytterligare sånger. Själva projektet är i dag avslutat, även om det inte finns någon avslutande klingande representation eller dokumentation över det, mer än några live- och demoinspelningar, uppkomna ganska slumpmässigt med hjälp av personer jag mötte som bad att få spela in mig.

Videoinspelningen nedan av två låtar, en från min Hollywoodtid, och en senare från tiden omedelbart efter jag kom hem till Sverige, som handlar om en person som bokstavligen går på tunn is omsluts av Storkyrkans förvrängande eko vilket gör det svårt att riktigt höra musiken. Och det är ett medvetet val. Jag är ambivalent över att ge ut den här musiken, som ibland förefallit mig alltför privat. Att inte figurera i en kommersialiserad offentlighet med så pass personliga verk har inneburit en viss frihet. I min klassiska sång kan jag idag nå samma nivå av personligt uttryck med en större frihet och mindre transparans i och med att det är andras verk jag tolkar. Jag är medveten om att det som djupast är jag inte aktualiseras på något annat sätt lika mycket som i den här musiken, men ändå finns det ju inget tvång eller krav att jag för den skull ska behöva göra den tillgänglig”.

Videoupptagning från ett framträdande med egen musik i Storkyrkan i Stockholm under kulturnatten 2015. 

”Just känner jag mig färdig med  projektet med den egna musiken, men jag utesluter inte att lusten till det egna skrivandet eller att uppträda med den kommer tillbaka någon gång.

Som musikvetare skulle jag karaktärisera min egen musik så här: Den har influenser från gamla svenska folkvisor, psalmer, traditionella och populära sångskatter från den anglosaxiska världen och Europa, från medeltiden och varje årtionde framåt. En klassisk influens märks i genomkomponerade låtformer. Texterna är på svenska och engelska.

Nedanstående är lyssnarröster från tiden då musiken fanns tillgänglig via liveshower i Los Angeles, Stockholm, och New York, samt i enkla musikdemos på olika musikforum”.

Ren magi.
Radiostationen ”Words and Music” ; på IAC (Independent Artist community)

Din röst är spektakulär../../..stämningen du skapar är fängslande.
USA, via e-post

Sofie Björck- the Swedish singing sensation.

från radioshowen ”Heart of Hollywood”s hemsida.

Jag tycker verkligen om din musik, jag är bländad av den. Ditt sound är så minnesvärt, och du har en fantastisk, distinkt röst.

England, via e-post

..verkligen väldigt vackert, och väldigt unikt också.
Myspace-kommentar, USA

Hej Sofie. Tack för en jätte bra skiva…:) Hoppas du ska spela någonstans snart. Ha det!

Köpare av hembränd skiva, Sverige, via e-post

Jag sitter med hörlurar på för att höra varje nyans i denna låt…som jag finner väldigt vacker och tonmässigt smakfull.

Sverige, från musikforum

Sofie Björck har engagerats som sångerska på min födelsedagsfest. Hennes program som består av självskrivna sånger var mycket uppskattat av de 20 gäster som deltog i festen. Jag kan ge henne de allra bästa rekommendationer.

Med Vänlig Hälsning
Eleni Sideridou

Kära Sofie, Jag gick till Café Mera i kväll, det var fantastiskt.. du var fantastisk och jag var verkligen förvånad./../ Jag var förvånad över din röst förstås, men speciellt över dina låtskrivarkvalitéer. Jag är ledsen för även om jag hade massor att säga dig lämnade jag baren utan att prata med dig (men du kanske inte bryr dig om det). Jag var så imponerad att jag lämnade stället utan ord. /../ Du är en stjärna! Det tycker jag verkligen.

Bernard

Kära Sofie; en av de största musiker jag känner till. Hey det här är Tai Sei, en blyg liten kille från Japan./../ Jag tyckte verkligen om Simon & Garfunkel och jag älskar dem fortfarande.

Även om jag älskar att skapa 90-talsaktig musik..så älskar jag 60-talets musik mest.

Din musik påminner mig om 60-talets: glad men ledsen musik./../Jag älskar verkligen att lyssna till din musik närhelst jag kan. Närhelst något dåligt hänt mig, eller när jag behöver gå vidare..lyssnar jag till den grundläggande musiken från dem jag respekterar, och du en av dem. JAG ÄLSKAR ATT LYSSNA TILL DIN MUSIK. /..well, fortsätt skapa din egen värld och låt oss lyssna på. Jag tror verkligen du kan få skivkontrakt nån gång /../ Hey, lycka till! Och tack för att du låter mig gå tillbaks till det förflutna och framtiden. Det är verkligen en fantastisk grej för mig. Vi hörs.

Tai Sei, via e-post

Sofie- Tänk på dig själv när du spelar och sjunger, och skriv ner adjektiv man kommer att tänka på../../jag skall lista några spontant.. då börjar vi…Ljuv, mild, humoristisk, intelligent, oförglömlig, läkande, lugnande, mystisk, avslappnande, rolig och vacker. Tror du inte att världen behöver mer av det? Svaret är JA! Slå bara på TVn eller radion eller öppna en tidning eller titta ut på gatan så förstår du att de kvaliteér som du bär inom dig behövs desperat i denna värld./…/ Från Tom, din ”tysta- i- bakgrunden” fan och moraliska support.

Via e-post