Egen musik

Sofie Björck och Shamisenmästaren Kevin Kmetz  träffades som elever på Musicians institute i Hollywood. Här är de återförenade i en japansk trädgård i Berlin 2016 och jammar på hennes låt ”Twilight over Stockholm”.

 

Sofie Björck om den egna musiken:

”Från början kändes det viktigt för mig att säga något eget, att skriva själv och att samtidigt sjunga. Den klassiska musikformen, att bara vara reproducerande räckte inte för mig. Så jag åkte utomlands och gick en skola i Hollywood, Musicians Institute, för att utveckla mig själv som artist och min egen musik.

Jag kände mig bejakad och uppskattad under den här tiden av den publik som fick höra mig, och av andra artister jag träffade. Jag fick höra flera gånger att jag inspirerade andra artister, vilket jag tycker är ett mycket fint betyg.

Jag skrev musik, levde ett riktigt artistliv, spelade och träffade lyssnare och andra som verkligen uppskattade det jag gjorde. För mig var det framgång. Däremot kan jag fortfarande känna att projektet inte blev färdigt till så måtto att jag inte gjort några inspelningar jag var helt nöjd med.

Med tiden kände jag att jag behövde ta en paus från att allt bara skulle handla om mitt eget skrivande. Det var känslomässigt slitsamt att ständigt ”stå med hjärtat i handen” och framföra sina egna texter. Jag upptäckte att jag kunde vara ännu närmare mitt eget uttryck när jag inte skrivit musiken själv, och att jag egentligen gjorde samma sak när jag sjöng klassiskt som när jag var singer/songwriter.

Jag kunde nå människor på samma starka sätt, det spelade ingen roll vad det var för musik.

En annan anledning till att jag för en tid  låtit projektet med den egna musiken vila var att i det formatet kunde jag inte pröva olika roller. Jag var mest en enda person, en allvarlig och uppriktig Sofie Björck.

Den yttre formen jag iklädde mig och fastnade i , den som passade bäst, var folksångarens, och det kanske inte riktigt är jordens muntraste figur.

Äkthetsbegreppet inom populärmusik har ifrågasatts, många menar att ”äktheten” hos de artister som är kända som ”äkta” ändå alltid är en pose, men för mig kändes äktheten verkligen äkta och begränsande. När jag sjunger klassisk musik inom opera får jag tillfälle att pröva olika roller på ett annat sätt, och det är något som jag tycker är väldigt kul och en stor del av den jag är.

Videoupptagning från ett framträdande med egen musik i Storkyrkan i Stockholm under kulturnatten 2015. 

Just känner jag mig färdig med  projektet med den egna musiken, men jag utesluter inte att lusten till det egna skrivandet eller att uppträda med den kommer tillbaka någon gång”.

Sofie Björcks egen musik har influenser från gamla svenska folkvisor, psalmer, traditionella och populära sångskatter från den anglosaxiska världen och Europa, från medeltiden och varje årtionde framåt. En klassisk influens märks i genomkomponerade låtformer. Texterna är på svenska och engelska.

Nedanstående är lyssnarröster från tiden då musiken fanns tillgänglig via liveshower i Los Angeles, Stockholm, och New York, samt i enkla musikdemos på olika musikforum.

Ren magi.
Radiostationen ”Words and Music” ; på IAC (Independent Artist community)

Din röst är spektakulär../../..stämningen du skapar är fängslande.
USA, via e-post

Sofie Björck- the Swedish singing sensation.

från radioshowen ”Heart of Hollywood”s hemsida.

Jag tycker verkligen om din musik, jag är bländad av den. Ditt sound är så minnesvärt, och du har en fantastisk, distinkt röst.

England, via e-post

..verkligen väldigt vackert, och väldigt unikt också.
Myspace-kommentar, USA

Hej Sofie. Tack för en jätte bra skiva…:) Hoppas du ska spela någonstans snart. Ha det!

Köpare av hembränd skiva, Sverige, via e-post

Jag sitter med hörlurar på för att höra varje nyans i denna låt…som jag finner väldigt vacker och tonmässigt smakfull.

Sverige, från musikforum

Sofie Björck har engagerats som sångerska på min födelsedagsfest. Hennes program som består av självskrivna sånger var mycket uppskattat av de 20 gäster som deltog i festen. Jag kan ge henne de allra bästa rekommendationer.

Med Vänlig Hälsning
Eleni Sideridou

Kära Sofie, Jag gick till Café Mera i kväll, det var fantastiskt.. du var fantastisk och jag var verkligen förvånad./../ Jag var förvånad över din röst förstås, men speciellt över dina låtskrivarkvalitéer. Jag är ledsen för även om jag hade massor att säga dig lämnade jag baren utan att prata med dig (men du kanske inte bryr dig om det). Jag var så imponerad att jag lämnade stället utan ord. /../ Du är en stjärna! Det tycker jag verkligen.

Bernard

Kära Sofie; en av de största musiker jag känner till. Hey det här är Tai Sei, en blyg liten kille från Japan./../ Jag tyckte verkligen om Simon & Garfunkel och jag älskar dem fortfarande.

Även om jag älskar att skapa 90-talsaktig musik..så älskar jag 60-talets musik mest.

Din musik påminner mig om 60-talets: glad men ledsen musik./../Jag älskar verkligen att lyssna till din musik närhelst jag kan. Närhelst något dåligt hänt mig, eller när jag behöver gå vidare..lyssnar jag till den grundläggande musiken från dem jag respekterar, och du en av dem. JAG ÄLSKAR ATT LYSSNA TILL DIN MUSIK. /..well, fortsätt skapa din egen värld och låt oss lyssna på. Jag tror verkligen du kan få skivkontrakt nån gång /../ Hey, lycka till! Och tack för att du låter mig gå tillbaks till det förflutna och framtiden. Det är verkligen en fantastisk grej för mig. Vi hörs.

Tai Sei, via e-post

Sofie- Tänk på dig själv när du spelar och sjunger, och skriv ner adjektiv man kommer att tänka på../../jag skall lista några spontant.. då börjar vi…Ljuv, mild, humoristisk, intelligent, oförglömlig, läkande, lugnande, mystisk, avslappnande, rolig och vacker. Tror du inte att världen behöver mer av det? Svaret är JA! Slå bara på TVn eller radion eller öppna en tidning eller titta ut på gatan så förstår du att de kvaliteér som du bär inom dig behövs desperat i denna värld./…/ Från Tom, din ”tysta- i- bakgrunden” fan och moraliska support.

Via e-post