Biografi

 

Sofie Björck begick sin sceniska debut som 13-åring på en talangjakt i Flen, till publikens jubel. En tävling vars tiljor hon beträdde barfota med sin nylonsträngade vita gitarr och också vann. Repertoaren var allvarsamma tolkningar av rock- och jazzklassiker som The House of the Raising Sun, och Summertime.

När hon senare deltog i en talangjakt med några kompisar blev hon scoutad av en eldsjäl och lärare vid namn Lena Björk-Franzén som kom fram till henne och ville att hon skulle ta sånglektioner ”för du verkar vilja experimentera med rösten”.

Kommunala musikskolan och Lena Björks kör- och sångverksamhet på Gotland blev en plattform för henne och ett individuellt konstnärsskap, som Lena Björk uppmuntrade.

Därefter utvecklade hon sin talang från tolkningar av franska visor under tonåren som fick publiken att gråta och rysa, men säga att de älskade det, till egen musik, (en form av progressiv världs- eller folkmusik). På senare tid har hon också utvecklat sin höga sopran gentemot klassisk sång. Och då har den franska koloratursopranen Lily Pons, den tyska Ingeborg Hallstein, och den oförlikneliga Maria Callas varit de stora inspirationerna, tillsammans med många andra underbara klassiska sångare från flydda tider.

Publik har hittills kunnat njuta av hennes sång på rockklubbarna på Sunset Strip i Hollwood, såväl som i de underjordiska folkmusikklubbarna i Stockholm, New York, som i det svala svenska kyrkorummet och gallerior.

(För en uppdaterad CV inom klassisk sång eller bokning, kontakta startroupermedia@gmail.com).